недеља, 22. јун 2014.

„СОКО“ одао почаст палим Руским војницима


„СОКО“ одао почаст Руским војницима

Делегација Српско – руског хуманитарног центра Ниш 22. јуна обележили су 73 године од инвазије нацистичке Немачке на Совјетски савез, положили су венце и цвеће на спомен костурници у Јагодини у којој је сахрањено 1.170 припадника Црвене армије погинулим у ослобађању овог дела Србије. На спомен костурници поред Руске делегације и делегације локалне самоуправе, црвене руже је положила и делагација Српске омладинске културне организације.
Кординатор и директор Руско Српског хуманитарног центра Ниш Виктор Викторович Сафјанов, који је био на челу делегације рекао је да је у току војних операција пуно руских војника изгубило своје животе током ослобађања Србије, да би донели Србији и Европи слободу. Хвала вам што чувате и негујете успомене на руске војнике, истакао је Сафјанов и додао да му је јако драго што данас овој свечаности присуствују млади „Најбоље је да градимо и стварамо, никако да рушимо. Живела Србија и живела Русија“. Закључио је Сафјанов.
Након полагања венаца Сафјанов је разговарао са делегацијом Српске омладинске културне организације и изразио велико задовољство што млади негују традицију. Генерални секретар и старешина „СОКО“ организације Александар Рацић изразо је велику захвалност Русији која је учествовала у ослобађању Србије за време Другог светског рата у за велику пожртвованост царске Русије која је помогла Србији у Првом светском рату. „Ове године је стогодишњица од почетка Првог светског рата и ми вам захваљујемо на великој помоћи и жртви коју је Руски цар Николај Романов пружијо Србији. Да Руски цар тада није помогао Србији вероватно данас ми неби ни постојали“ рекао је Рацић. Наша организација је створена са циљем да сачува и негује историју, традицију, обичаје и културу, истако је Рацић и додао да ћемо се трудити да то пренесемо на оне који долазе. Велико вам хвала и за све оно што сте учинили за нашу земљу током великих поплава које су захватиле нашу земљу. „Слава Русији“ рекао је на крају Рацић.



Информативна служба 
Српске омладинске културне органзације
''СОКО''

Нема коментара:

Постави коментар