недеља, 9. јул 2017.

Храм Покрова Пресвете Богородице у Јагодини добио звоно

         
     Благословом његовог преосвештенства епископа шумадијског Јована, 12. јуна, првог дана Петровског поста, храм Покрова Пресвете Богородице у Јагодини добио је прво од три звона која су пројектом планирана приликом пројектовања и изградње овог храма, а звоно се први пут огласило данас на светој литургији у 08:30.



              Звоно је даровао благочаствени Коста Огњановић, дипломирани правник, отац старешине Јагодинског одбора Српске омладинске културне организације „СОКО“. 
„Мој отац приложио је ово звоно храму Пресвете Богородице за здравље и спасење наше породице, али и као пример и подстрек да се добри људи укључе колико могу сходно својим могућностима и помогну изградњу и завршетак изградње ове светиње. Звоно је тешко 100 кг, а израђено је у рекордном времену у ливници „Јеврем Поповић“ ДОО Београд, која иза себе има традицију у изради звона дугу 200 година. Носаче звона урадила је јагодинска фирма Ралекс.“ Каже Богдан Огњановић и додаје: „Овај гест наше породице је само мали допринос и ми тим гестом нисмо желели никакву рекламу већ желимо да дамо подстрек и позив другим људима да се укључе у изградњу светиње. Желимо да будемо попут наших славних предака који су били велики ктитори и задужбинари. Пратећи тај пут светих предака правимо један нови путоказ  ка вечности нашим потомцима.“

Породица Огњановић са Протојерејем Радославом Јаћимовићем


Данашњим оглашавањем звона и одржавањем Свете литургије уједно се најављује и да ће храм Покрова Пресвете Богородице постати засебна Црквена општина, и да ће  ускоро благословом валaдике шумадијског Јована, уз Божију помоћ, молитвама Пресвете Богородице почети редовна богослужења: јутарња и вечерња служба, а свете литургије недељом и празницима.





Српска омладинска културна организација „СОКО“ позива све људе добре воље да уколико могу помогну даљу изградњу храма Покрова Пресвете Богородице.
Како радили, тако нам Бог помого! 



Нема коментара:

Постави коментар