четвртак, 20. септембар 2018.

Трибина: Лик и дело Светозара Марковића

У четвртак, 20. септембра, у храму јагодинске културе, сали Народне библиотеке "Радислав Никчевић", одржана је трибина посвећена рођендану великог Јагодинца, Светозара Марковића. Ову трибину је организовала Српска омладинска културна организација "СОКО" у сарадњи са јагодинском библиотеком.


На трибини су говорили најбољи јагодински познаваоци новог века и савременог доба - историчари мр Дејан Танић и Нинослав Станојловић. У првом делу, Нинослав Станојловић је дао биографске црте Светозара Марковића и његове породице. Указао је на то да Марковићи највероватније потичу са Косова и да су се населили у Доњој Сабанти. На крају се Радоје Марковић, отац Светозара Марковића, населио у Јагодини где је Светозар и одрастао. На његове идеје је много утицао његов брат Јеврем Марковић који је био официр војске Књажевине Србије и учесник пољског устанка 1863. године. Историчар Нинослав Станојловић је на крају истакао да се породица Радоја Марковића угасила пре пар година.

Нинослав Станојловић
У другом делу мр Дејан Танић је говорио о школовању Светозара Марковића у царској Русији и конфедералној Швајцарској и његовим идејама. Говоривши о друштву које је имао Светозар Марковић у Санкт Петербургу стицао се утисак да су његове економске и идеје настајале баш ту на тлу Русије. Задруге на којима је хтео С. Марковић да Србија почива је видео у царској Русији где су сељаци имали заједничку обрадиву површину. Како је после прешао да студира у Цирих, С. Марковић је ту добио идеју о балканској конфедерацији, јер је пред собом као узор имао конфедералну Швајцарску. Ипак, Дејан Танић закључује да су његове мисли биле апсолутно неодговарајуће за време које је живео и да више приличе крају 20. или почетку 21. века.

мр Дејан Танић

Можемо слободнао да кажемо да је Светозар Марковић био један од истакнутих интелектуалаца који је својим идејама и мислима био далеко испред свог времена. Светозар је био један од зачетника социјалистичке мисли међу Србима, а и међу јужнословенским народима. Рођен је на данашњи дан 21. септембра 1846. године,а умро веома млад са само двадесет девет година од туберкулозе 1875. године у Трсту. Сахрањен је у Јагодини где је провео највећи део свог живота. Јагодина је у једном периоду носила име Светозарево по овом знаменитом Јагодинцу. 









Нема коментара:

Постави коментар