петак, 24. април 2015.

„СОКО“ одао почаст јасеновачким мученицима

         Делегација младих људи окупљених око Српске омладинске културне организације са ученицима Гимназије "Светозар Марковић", током 17. и 18. априла посетила је Спомен подручје "Доња Градина" у Козарској Дубици (Република Српска) и Спомен подручје "Јасеновац" у Републици Хрватској. Посета је била у склопу обележавања седамдесетогодишњице пробоја логораша из концетрационог логора "Јасеновац". Тог дана, 22. априла 1945, преосталa 1 073 голорукa логораша је извршила пробој. Од тог броја пробој је преживело само 127 логораша. Више од половине страдалих из комплекса усташких логора "Јасеновац" убијено је у највећем стратишту Доња Градина. 
       Чланове ове делегације дочекао је директор Јавне установе Спомен подручје "Доња Градина" господин Милорад Буква, као и представници Мјешовите средње школе "Никола Тесла" из Козарске Дубице. Након тога, чланови делегације "СОКО" положили су венац на споменик последњем народном херој мајору Милану Тепићу у Козарској Дубици. "Велико нам је задовољство и част што смо данас у Козарској Дубици положили венац српском хероју мајору Милану Тепићу, који је свој живот положио на олтар отачаства. Као што знате из нашег краја је војвода Стеван Синђелић, ми мајора Милана Тепића сматрамо модерним Стеваном Синђелићем", рекао је старешина "СОКО" организације Александар Рацић. Делегација је након полагања венаца присуствовала меморилној академији "Смртимице животом" посвећена обележавању Дана сећања на жртве усташког геноцида током Другог светског рата.
           Другог дана посете "СОКО" организација у раним јутарњим часовима посетила је родну кућу мајора Милана Тепића и том прилом се упознала и разговарала са члановима породице Тепић. Љубазно су их примили и угостили сетра Марија и мајка страдалог хероја Милена. Након обиласка кућe мајора Милана Тепића делегација је кренула пут највећег стратишта српског народа у модерној историји. По доласку у Доњу Градину имали смо прилику да присуствујемо дечијој изложби посвећеној жртвама усташког терора. Званично полагање венаца уследило је након изложбе и том приликом су чланови "СОКО" организације положилили венац на спомен обележје свим жртвама усташких злочина."Част нам је што смо данас на овом светом месту на коме можемо да одамо почаст мученицима и жртвама усташких злочинаца, који нису презали ни да убијају малу децу. Данас смо имали прилике да видимо да је овде било доста младих људи и искрено се надам да ће тако бити сваке године, јер народ који заборави своју историју нема будућност. Млади људи окупљени око наше организације су овде први пут, а ми ћемо се потрудити да сваке године одамо почаст жртвама логора Јасеновац." Рекао је Рацић, и додао: "Никад нећемо заборавити на жртве овог злочина и никада нећемо опростити."
         Делегација се, после полагања венаца, упутила на парастос свим јасеновичким мученицима који је одржан у комплексу "Доња Градина". Затим је уследио радни део нашег пута где је "СОКО" презентовао свој пројекат "Бела трака". Овај пројекат има за циљ да обједини имена свих жртава Другог светског рата на простору предратне Југославије. То би била јединствена база података која би била доступна свима путем интернета. Идеја је да се што више младих људи-волонтера повеже и обједини у настојању евидентирања свих жртва Другог светског рата. То би функционисало на следећи начин: сваки волонтер узео би једну књигу жртава и на свом рачунару путем интернета уносио имена у јединствену базу података. Према томе не би дошло до преклапања имена и добили бисмо тачан број жртава. Пројекат се ради у сарадњи са Јавном установом Спомен подручје "Доња Градина" у Козарској Дубици.
                На презентацији пројекта био је присутан министар просвете и културе Републике Српске Дане Малешевић, који је изразио интересовање и дао подршку целокупном пројекту.Поред министра културе и просвете интересовање и жељу за сарадњом изразио је и директор Гимназије из Бања Луке. Поред јагодинских гимназијалаца презентацију су присуствовали и гимназијалци из Бања Луке и ученици Мјешовите средње школе "Никола Тесла". На крају нашег пута делегација предвођена старешином Александром Рацићем посетила је Спомен комплекс "Јасеновац", који се налази на хрватској територији.
              Након овог путовања ношени утиском наша жеља је да проширимо и продубимо сарадњу са Козарском Дубицом. Искрено се надамо да ће омладина Јагодине посећивати Козарску Дубицу и да ће њихова омладина узвраћати посетом. На овај начин обновили би сарадњу наша два побратимљена града.
                 Такође, желимо да напоменемо да смо на помену били једина организована омладинска група која је дошла из Србије.
















Нема коментара:

Постави коментар