субота, 24. мај 2014.

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ПРЕДЛОЖАКА ЗА МОЗАИК У ЦРКВИ СВ. ЂОРЂА НА ОПЛЕНЦУ

У Галерији Руског дома 22. маја отворена је изложба предложака за мозаик у цркви Светог Ђорђа на Опленцу
Изложба је драгоцено сведочанство доприноса руских уметника за настанак монументалних мозаика у маузолеју Карађорђевића.Изложба је реализована захваљујући изузетном залагању и напорима председника Друштва српско-руског јединства Деси Миленковић и члановима одбора за културу професорима Зековићу и Лазовићу.
Присутне је поздравио директор Руског дома у Београду Михаил Денисов. Изложбу је отворио  управник маузолеја Карађорђевића  Драган Рељић, који је истакао огроман допринос руских уметника, који су не само копирали постојеће фреске, већ и уткали традиције руских неимара и иконописаца у коначни изглед маузолеја Карађорђевића. Први рестауратор драгоценог споменика културе професор Звонимир Зековић истакао је да оу ово први пут да се широј јавности показује тек једна трећина рестаурираних предложака мозаика. Рестаурација ових предложака урађена је у атељеу професора Мирослава Лазовића, сликара монументалисте уз помоћ студената Факултета ликовне уметности београдског универзитета.
Одлучујућу улогу у радовима на архитектури велелепног маузолеја и украшавању ентеријера имали су руски стручњаци, посебно архитекта Николај Петрович Краснов, Николај Окуњев и археолог Сергеј Смирнов, који је иначе имао искуства са мозаиком. У целу акцију били су укључени и српски интелектуалци на челу са проф. Александром Дероком. Предлошке за мозаике чак и фотографије урадили су искључиво руски стручњаци, који су путујући по Југославији, од места до места где има српских манастира, копирали фреске, и тако на једном месту створили ризницу копија најлепших српских зидних слика – фресака.
Овај храм монументалних димензија захвата површину основе 350 м2 и висине од пода крипте до свода куполе 35 м. Укупне унутрашње површине покривене мозаицима износе око 3500 м2 мозаичког платна,што овај мозаик сврстава у веће споменике под мозаиком у Европи.
Изложба је отворена до 11. јуна 2014. радним данима од 9-18.


1 коментар: