субота, 26. јул 2014.

Албум сећања на наше претке из Првог светског рата


Драги суграђани,
Обележавање стогодишњице једног историјског догађаја, какав је Први светски рат, за цео српски народ представља својеврсну привилегију – привилегију спознања друштвеног и цивилизацијског хода кроз време и конституисања културно-историјске вертикале.
***
Узимањем учешћа у подухвату прибављања фотографија наших предака из периода Првог светског рата, свако од нас ће бити у прилици да на свој начин допринесе остварењу лепог и узвишеног обнављања наше историјске самосвести као одбране и потврде истине и правде. Наша је историјска одговорност и задатак промовисање културног наслеђа српског народа, као незаменљивог сегмента културне баштине европских народа. Као таква српска историја и култура је равноправни члан европске и светске историје и културе, а српски народ један од најтужнијих сведока страховитог страдања учесника у Првом светском рату. Заслуге српске војске и многих појединаца за завршетак рата су огромне, а жртве које је поднео српски народ заслужују сећање.
***
Одувек смо били спремни да мењамо и храбро идемо напред. Нека тај борбени поклич наших славних предака поведе и нас да прикупимо, обновимо и потврдимо, да остане запaмћено и документовано за векове који надиру.
***
Историја нас обавезује да ово катарзично искуство не препустимо забораву, већ да се освестимо и покренемо обнову општих вредности: љубав, част, културу сећања, стваралаштво и надасве – хуманост. Историја нас позива да преузмемо личну одговорност за будућност наших потомака.
***
Овом приликом Вам се обраћамо са молбом да се заинтересујете за тај одељак наше прошлости, да разговарате са Вашим ближњима, породицом и пријатељима, да се упустите у авантуру истраживања и потраге за документима, фотографијама, аутобиографским списима, споменицама, дневницима, ордењем, разгледницама, писмима војника – Ваших предака. Тим чином добре воље ћете показати да сте важан део наше заједнице, да сте свесни значаја и утицаја историје на савремени тренутак, да сте савесни и одговорни пред изазовима свога времена, али и да сте спремни да пружите јасан и недвосмислен одговор на питање шта значи чувати и неговати сопствени идентитет.
***
Учините видљивим дух и дело ваших славних предака учесника Првог светског рата. Учествујте у стварању Албума сећања на наше претке из Првог светског рата.
***
ОЖИВИМО СЕЋАЊА
ОСВЕЖИМО ПАМЋЕЊЕ
ПОМОЗИМО ИСТОРИЈИ!
***
Захваљујемо се свима који су својим несебичним залагањем допринели да Албум сећања заживи као драгоцено сведочанство обележавања 100-годишњице завршетка Првог светског рата.

Савез потомака ратника Србије 1912-1920.
http://славним-прецима.срб/
 

Нема коментара:

Постави коментар