О нама - Циљеви


СТАТУТ Српске омладинске културне организације 
погледајте - овде

Омладина:
Српска омладина је успавана. Морамо да је пробудимо тргнемо из дубоког сна. Данас је Србији омладина потребнија него икада до сад. Српска омладина мора да буде стуб стварања модерне Српске државе. Потребно је да дође до обнове српске државе, а једини начин да обновимо своју земљу јесте да пробудимо српску омладину, која једина може бити главни покретач обнове наше земље.

Да би дошло до обново морамо озбиљно да укључимо омладину у културне токове, да се вратимо обичајима, тредицији, духовном наслеђу, спорту и да заштитимо нашу животну средину.

Ширење свести о јединству и саборности српског народа:
Удружење заступа став о килтурном и духовном јединству и саборности српског народа са циљем превазилажења бројних проблема у којима се ово друштво налази. Саборност и јединство неопходни су услови за напредак и успех сваког колектива, па тако за опоравак и обнову  савременог српског друштва.

Култура:
Наши стари су говорили: ''Култура је модерно ратничко оружје, много убитачније од ханџара и пушке, јер одрађа и заробљује дух. Ступњем културе мери се величина сваког народа''. Култура представља стуб и срж нашег удружења. Организација ће своје ставове и борбу за остварње својих циљева исказивати кроз културу. Идеја је да се кроз културу омладина освести, едукује и врати превим вредостима. Сматрамо да је време да се роде неки нови Јакшић, Дис, Нушић, Црњански, Кочић, Андрић, Дучић а можда и Змај.

Спорт:
Као што позната латинска изрека каже ''У здравом телу – здрав дух''. Удружење ће се борити за развијање свести деце и омладине о значају спорта. Наша делатност биће усмерена на повећање свести о значају редовне физичке активности, здраве исхране и здравог начина живота. Наша улога биће да младе људе одвикнемо од лоших навика и усмерио их на прави пут.

Хуманитарни рад:
Подстицањем разних облика и видова хуманости с циљем повезивања и оплемењивања људи. Човек си онолико колико можеш да даш и помогнеш другима. Удружење разним акцијама планира да пружи помоћ тамо где је неопходна, да побољша животе људи хуманим подвизима и да развија и подстиче саму хуманост.

Заштита животне средине и животиња:
Србија је богата природним ресурсима који нису довољно искоришћени или се у огромној мери уништавају. Потребно је да се уведе свест код људи о неопходности и економској исплативости рециклаже, ради очувања и заштите животне средине. Такође је потребно да се укаже а проблем велике сече шума и да се ради на пошумљавању. Залагаћемо се за соларну енергију, јер је то будућност и представља обновљиви извор енергије, врло поуздан и финансијски иплатљив, а еколошки потпуно чист.
Залажемо се за побољшавање односа према животињама, упућивање, објашњавање и саветовање људи како и на који начин поступати према животињама с циљем побољшања квалитета њиховог живота, бриге и разумевању њихових потреба.

Верска толеранција:
''Човек је оно у шта верује'' – Чехов. Залажемо е за верску толеранцију, сматрајући да је свака вера – права вера, и да сваки човек има апсолутно право избора сопствене религије. Наши принципи су верска једнакост, трпељивост, хуманост и велики степен верске толеранције међу припадницима различитих вера. Нека се свака вера занива на љубави.

Историја, традиција и обичаји:
Љубав према домовини и родном крају, поштовање традиције и обичаја, брижљив однос према историјским споменицима саставни су део опште културе и стичу се током васпитања, и део су развоја човекове личности. Путем знања можемо да стекнемо уверење да је наша историја јединствена. Једини знања на основу чињеница могу да испуне срце поносом и болом према земљи у којој живимо. Потребно је пробудити свест за интересовањем и проучавањем наше националне историје, традиције, обичаја и културе код широких слојева становништва. То продубљује и доводи до самосвести, што је и смисао нашег рада. 


Погледајте текстове:
иНема коментара:

Постави коментар