уторак, 24. март 2015.

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ! „СОКО“ положио венац пилоту хероју Животи Ђуриђу

У уторак 24. Марта 2015. године на шеснаестогодишњицу од НАТО бомбардовања делегација Српске омладинске културне организације на позив  пријатељске Студенске  организације Параћин  положила је венац  хероју пилоту Животи Ђурићу у селу Давидовац крај Параћина.
„ Данас на шеснаестогодишњицу од почетка рата дошли смо овде у Давидовац  да одамо почаст нашем суграђанину, хероју потпуковнику Животи Ђурићу који је дан након почетка бомбардовања дао свој живот за нашу земљу. Окупили смо се да му одамо почаст, а на наш позив данас је са нама положила венце и делегација организације „СОКО“ из Јагодине. „ Рекао је Милош Јовановић председник Студенске ирганизације Параћин.
„Велика нам је част што смо данас овде дошли на позив Студенске организације да положимо венац на споменик потпуковнику Животи Ђурићу. На данашњи дан отпочела је злочиначка Нато агресија на нашу земљу и ми смо се данас окупили  овде да одамо почаст хероју који је дао свој живот за нашу отаџбину. Наша организација се залаже за заштиту историје, а пилот Живота Ђурић  део је наше светле историје.“ Рекао је Александар Рацић, старешина „СОКО“ организације и додао: „ Никада не смемо да заборавимо жртве Нато агресије на нашу земљу! Србија мора да памти овакве хероје као што је потпуковник Ђурић и никада не  сме да их заборави јер је њихова жртва била зарад нас и наше отаџбине. Нека им је вечна слава и велико хвала!“
Живота Ђурић рођен је 11. 04. 1963. у селу Давидовац и Параћину. Похађао је ваздухопловну гимназију у Мостару, а похађао је и ваздухопловне академије у Задру и Подгорици. Своју каријеру започео је на аеродрому Петровац код Скопља. Од 1992. стациониран је на аеродрому Лађевци, где постаје командант 241. ловачко-бомбардерске ескадриле. Kомандант 241. ловачко-бомбардерске ескадриле потпуковник Живота Ђурић погинуо је 25. марта 1999. године после напада на камп за обуку терористичке тзв. ОВК који су имали подршку НАТО авијације из ваздуха. У тренутку погибије управљао је борбеним авионом типа Ј-22 “Орао“, евиденцијског броја 25104. Постхумно је унапређен у чин потпуковника. 

                                                                           Уредништво „СОКО“ организације
















Нема коментара:

Постави коментар