среда, 1. јул 2015.

Трибина "Сребреница од политичког оружја до средстава за постизање мира у БиХ"

Прошле недеље у сали Поморавског округа у Јагодини одржана је занимљива трибина под насловом ,,Сребреница од политичког оружја до средстава за постизање мира у БиХ” у организацији Српске омладинске културне организације "СОКО".


Пред бројним посетиоцима, трибину је отворио Александар Рацић, један од старешина "СОКО" организације. О Сребреници, али и далеко ширим темама, говорили су Стефан Каргановић, председник невладине организације из Холандије – Историјски пројекат Сребреница, и пуковник Војске Републике Српске Ратко Шкрбић, предавач на Војној академији, вештак одбране у судским процесима у Хашком трибуналу и аутор књиге ,,Сребреничка подвала”.
Ову трибину смо организовали јер желимо да чујемо мишљење и причу о Сребреници из другог угла. Желели смо да чујемо нешто другачије од онога што слушамо ових дана и предходних година. Заправо циљ ове трибине је како решити проблем и како довести до помирења и нормализације будућих односа Србије и Босне и Херцеговине – истакао је у уводној речи Александар Рацић и додао: 


– Желео бих да напоменем да је на ову тему 17. јуна ове године под покровитељством холандске невладине организације ,,Историјски пројекат Сребреница” на Факултету политичкх наука у Бањалуци одржан научни скуп на коме су, поред наших гостију, говорили и Шеик Ирман Хусеин, Срђа Трифковић, Вељко Ђурић (директор Музеја геноцида), Миодраг Стојановић, Џевад Галијашевић и један од најбољих руских религиозних филозофа данашњице проф. др Александар Дугин.
Потом је на видео – биму емитовано излагање професора Дугина који је говорио о избегавању конфликата и постизању сагласја између православаца и муслимана и притом апострофирао да би чвршћа сарадња сачувала идентитет и културу народа пред најездом глобализма. Притом је помињао трагичан распад СФР Југославије, распад СССР-а, проблеме Срба на Косову и Руса у Украјини, утицај НАТО пакта, Сирију и Ирак, америчку хегемонију и, наравно, Сребреницу.

 
       
Стефан Каргановић, председник невладине организације из Холандије ,,Историјски пројекат Сребреница”, у свом излагању истакао је да је Сребреница и у Јагодини и у Београду и у Паризу, јер је то симболичко планетарно питање и зато га и треба истражити и сакупљати документацију јер ће на дуги рок допринети разумевању природе сукоба у бившој Југославији. Каргановић је појаснио да је професор Дугин настављач школе по којој је геостратешки положај државе изузетно битан, а његова мисао изазовно интересантна – тежња да се цивилизацијски споразумеју и обједине православни и муслимани као кичма нове парадигме у свету како би се одупрли опасном процесу глобализације. Они су и живели суживот стотинама година уназад иако је присутан страни фактор који жели да их раздвоји, а тај Велики Брат је врховни арбитар који се служи опробаном методом: ,,Завади, па владај!” Зато је потребан дијалог између Срба и муслимана како би се заједничком методологијом утврдиле чињенице и о Сребреници, а потом и заједничке перспективе.





Онда је представљена књига пуковника Ратка Шкрбића ,,Сребреничка подвала”, а ваља подсетити да је пуковник Шкрбић био вештак одбране у судским процесима у Хашком трибуналу у процесу генералима Здравку Толимиру и Радивоју Милетићу, а претходно је објавио књигу ,,Сребреница – геноцид над истином”. Пуковник је објаснио да је књига ,,Сребреничка подвала” производ анализе докумената тужилаштва у процесима против српских генерала, где је био ангажован као војни експерт. Књига је написана на основу 180 докумената и, по речима пуковника Шкрбића, нико не може приговорити да је било шта измишљено јер су искључиво коришћена документа из Хашког трибунала и то превасходно генералштаба Армије БиХ, МКЦК, УНХЦР, Лекара без граница и УНПРОФОР-а.
Потом је пуковник Шкрбић компаративном методом презентирао податке о броју становништва Сребренице, војно способног становништва, погинулих, стрељаних и оних који су извршили пробој, у периоду од 6. јула, дана напада од стране Војске Републике Српске, до 4. августа и обуставе офанзиве, и указао на низ нелогичности у бројкама – па би и малом детету било јасно да је, заиста, реч о тешкој подвали. Довољно је навести да је у тим документима писало да је пре офанзиве Војске Републике Српске у Сребреници живело око 40.000 цивила и војника, а после офанзиве, и поред толиких бројних жртава, као и расељених лица, који се наводе у разноразним документима Хашког трибунала, испада да их је свеукупно било 53.000. Ово је само једна од подвала Хашког трибунала коју је разоткрио пуковник Шкрбић помоћу математичког упоређивања бројки и тако озбиљно уздрмао кредибилитет тужиоца из Хага и, практично, јасно доказао да се ради о једној неозбиљној и недовољно добро припремљеној ујдурми, иако се зна да сваки изгубљени живот много боли. У књизи је, по речима пуковнка Шкрбића, описано и кретање заробљеника и 28. дивизије Армије БиХ иако су у Хагу апострофирана само дејства Војске Републике Српске као да друге стране није ни било, а описана је и хуманитарна ситуација, евакуација, договор о размени територија.
Надамо се да ће ова трибина допринети бољем схватању догађаја у Сребреници, као и ширих сукоба Срба и муслимана у рату приликом распада СФРЈ, и дати наду за будућу сарадњу народа на просторима бивше СФРЈ. Очување идентитета и културе на овим просторима донеће јаку одбрану од офанзивног и перфидног дејства глобалистичке политике чији је циљ, заправо, поништавање идентитета свих оних народа који се не понашају по њиховој вољи и правилима.








Нема коментара:

Постави коментар