среда, 12. април 2017.

12. АПРИЛ 1961 - Први лет човека у свемир

Први је човек који је отпутовао у свемир био је совјетски космонаут Јуриј Гагарин који је 12. априла 1961. године у свемирској летелици Восток I
Лет је трајао 1 сат и 48 минута. Контролори на земљи су тек након 25 минута установили да је достигао стабилну орбиту. Востоком 1 је управљано аутоматски, пошто медицинско особље и конструктори летелице нису били сигурни како ће људско биће реаговати на бестежинско стање, па су ручне контроле биле закључане како Гагарин не би сам управљао летелицом (шифра за откључавање контрола је била постављена у Восток 1 у случају да се деси нешто непредвиђено). Аутоматски систем је подесио Восток 1 у положај за укључивање повратних ракета отприлике након 1 сата лета.
Јуриј Гагарин (1934-1968)
Ракете су се укључиле изнад западне обале Африке, близу Анголе, око 8000 km од предвиђеног места за слетање и гореле су око 42 секунде. Због ограничења у погледу масе није било резервних ракета. Капсула је имала залихе за 10 дана које ће омогућити живот и природно опадање орбите у случају да ракете не одраде како је планирано. Након паљења ракета за повратак, Востоков модул са опремом је неочекивано свежњом жица остао привезан за капсулу за повратак. Две половине летелице је требало да се одвоје 10 секунди након гашења ракета за повратак, али се то није десило ни после 10 минута. Летелица се нагло окретала пре него што су жице изгореле и модул се наместио у погодну висину за улазак. Гагарин је искочио падобраном на висини од 7 km и без проблема се спустио на земљу. 
Први лет човека у свемир представљао је велику победу Совјетског Савеза над Американцима у свемирској трци.

Нема коментара:

Постави коментар