среда, 12. април 2023.

СОКО упалио свеће на споменик палим пилотима Краљевине Југославије на Липару

     Српска омладинска културна организација "СОКО" упалила је свеће на спомен обележје палим пилотима Краљевине Југославије који нису се предали током Априлског рата 1941. него су се борили до краја против ваздухоплова Луфтвафеа. Овај рат, иако кратак, трајао је 11 дана, одисао је родољубљем и борбеношћу пилота Југословенског Краљевског Ваздухопловства. Јуначка одбрана Београда и бомбардовање положаја немачке нацистичке и италијанске фашистичке војске лекције су за будућност како и даље Давид може да се бори против Голијата.
Споменик пилотима-јунацима ЈКВ на Липару

   Нажалост, и поред јуначког отпора краљевска авијација морала је да се повлачи. Авион Ратног ваздухопловства Краљевине Југославије са три члана посаде 12. априла оборен је изнад Јагодине, коју су Немци заузели 10. априла, и срушио се на подручје Липара. Том приликом погинула су три авијатичара: командант 64. групе 3. бомбардерског пука мајор Бранко Фанедл (1903-1941), капетан I класе Никола Теофилов (1905-1941) и наредник-механичар-стрелац Фрањо Рибич (1911-1941). 
         Оно што је новина јесте насипани туцаник на путу који води до споменика пилотима-јунацима и омогућава избегавање каљуге. Представници наше организације почистили су смеће око простора споменика и упалили свеће за душе погинулих јунака.




Нема коментара:

Постави коментар