понедељак, 16. јун 2014.

Удружење ''СОКО'' Спрска омладинска културна организација и формално основано

Према оснивачком акту „Српске омладинске културне организације“ скраћено СОКО, удружење је основано ради остваривања циљева у области културе, спорта, издаваштва, заштите животне средине, животиња, хуманитарног рада, очувања традиције, обичаја и културе српског народа и српског наслеђа.

Удружење има седам старешина. То су млади, амбициозни и школовани људи. Неки већ академски грађани, а неки на сигурном путу да то постану, чврсти у својој вери да Светосавље мора да се настави и очува мисионарским делом СОКО-а. Отуда и оснивачка скупштина баш на дан почетка Петровског поста, у години када обележавамо стогодишњицу од првог светског рата.

Александар Рацић, један од старешина и генерални секретар удружења „СОКО“, напоменуо је да поред новоформираног удружења у Јагодини, иста постоје у целом Поморавском округу. „Заступљени смо у Рековцу, Деспотовцу, Свилајнцу, Ћуприји и Параћину. У плану је формирање одбора у Трстенику, и свим већим градовима Србије. Сви наши циљеви биће испољавани кроз манифестације везане за културу и спорт“, рекао је Рацић.

„Ми чинимо непрофитну организацију која има за циљ да се српска култура очува. Ово мисионарско дело у тренутку свеопште кризе морала, нимало није лако, али ја са својом браћом у Христу верујем да ћемо ми у томе успети, и да ћемо трајати, одлучан је у својим жељама Ратко Петровић, један од старешина удружења „СОКО“.
Оснивачки Сабор смо отказали у време великих поплава. Једноставно смо сматрали да није време за састанчење, већ деловање. Народу у Србији је требала помоћ. Ми смо, као и многи хумани људи, помагали у Параћину, Свилајнцу, поплављеним селима Јагодине, Обреновцу, истакао је Душан Марковић, један од старешина.Соко-04

Удружење СОКО има седам старешина, Александра Рацића, Душана Марковића, Ратка Петровића, Љиљану Јовановић, Стефана Лазаревића, Ђорђа Живановића и Ненада Маринковића. Одлуком удружења сви они имају једнака права и обавезе. А обавеза је пуно, како рекоше ови млади и ентузијастични Поморавци – пробудити успавану српску омладину, подсетити је на заборављене великане српске духовности и кутуре, и што је најважније, пронаћи нове таленте којих итекако има у овом друштву.

На оснивачком сабору конституисан је и надзорни одбор, који чине угледни грађани Јагодине, који су дали пуно поверење овим младим људима, предвођени професором Радованом Панићем, Сашом Живковићем, магистром Жељком Љубанићем, Гораном Павловићем и Зораном Марјановићем-Чедом.

Сви заинтересовани за рад и чланство у ову непрофитну организацију више информација могу пронаћи путем друштвене мреже на којој је удружење „СОКО“.

Нема коментара:

Постави коментар