петак, 14. август 2015.

Руско-сиријски односи

     Руско-сиријско савезништво датира још од времена совјетског лидера Никите Хрушчова (1953-1964). Сиријски и египатски званичници позвани су 1955. да се прикључе просовјетском блоку. Турска, амерички савезник, нагомилале је трупе на турско-сиријској граници ради одговорања Сирије од савеза са СССР-ом. Међутим, Турска није успела у свом науму, јер је совјетски министар спољних послова Молотов запретио турској страни. Сирија је добила од СССР више 200 милиона долара у војној помоћи ради оснаживања совјетског-сиријског савеза и спречавања утицаја САД на Блиском истоку. Такође, СССР је на своју страну привукао Либију, Египат и Ирак. После Шестодневног рата 1967. године, СССР је за годину дана 2,5 милијарди долара војне помоћи Сирији, ради опоравка од рата.
Совјетски инструктури са сиријским колегама
     И након пуча, који је 1971. извео командант сиријског ваздухопловства Хафиз ел Асад, сиријско-совјетска сарадња је настављена. Савез је учвршћен успостављањем безбедносног пакта Дамаска и Москве,1972. године.Сиријско-египатске трупе доживеле су још један пораз 1973. од стране Израела.Сирији је опет помогао Совјетски савез. 
Проблем у односима између СССР и Сирије настаје током грађанског рата у Либану 1976. године, када је 30 000 сиријских војника ушло у Либан ради одбране хришћана. Совјети су у том тренутку подржавали левичарске муслиманске организације. Савезнички односи су настављени али са оптуживањем на обе стране.

Совјетски лидер Леонид Брежњев и сиријски председник Хафиз ел Асад
     Доласком Горбачова на власт 1985. године, сиријско-совјетски односи ишли су силазном путањом. Совјети су и даље финансирали снабдевање и обуку сиријске војске али све мање су улагали новац у то. Од 1980. до 1984. совјетска страна давала је Сирији годишње 2,4 милијарде долара, док је у периоду од 1985. до 1989. тај износ на годишњем нивоу био 1,3 милијарде долара.
    После распада Савеза Совјетских Социјалистичких Република децембра 1991. године, Сирија је остала без моћног савезника али ипак се и даље одупирала Сједињеним Америчким Државама.
       Након доласка Владимира Путина за председника Руске федерације, сиријско-руски односи крећу узлазном путањом. Сирији се опраштају три четвртине дуга (9,6 милијарде од 13,4 милијарде дуга) 2006. године, улагања Русије се повећавају сваке године до почетка грађанског рата у Сирији. Руска привреда уложила је 2009. године 19,4 милијарде долара у Сирију, док је извоз Русије у Сирију био 1,1 милијарду долара. Нарочито су  била велика улагања у нафтну индустрију. Велики део ратне опреме сиријска војска купује од руске војне индустрије. Тако су 2008. године купљени авиони, подморнице и ПВО системи. Сиријске власти дозволиле су Русима да прошире стару совјетску базу у Тартусу и тиме омогуће пристаниште за веће бродове Црноморске флоте.
     После почетка грађанског рата 2011. године Русија је пружила подршку Сирији у борби са исламским терористима и прозападном опозицијом и тиме спречила директно уплитање САД-а у грађански рат. Осим тога Русија тако спречава окруживање своје територије америчким савезницима. На реду је повезивање Ирака, Сирије и Ирана у борби са исламистима и њихов савез са Русијом.
      Руско-сиријска сарадња у борби против тероризма се и даље наставља.

Борци сиријске арапске армије


Нема коментара:

Постави коментар