четвртак, 24. децембар 2015.

Српска православна црква осуђује расколничку Кијевску патријаршију која отима храмове и терорише православне вернике у Украјини

Српска православна црква (СПЦ) осудила је деловање расколничке украјинске аутокефалне цркве и покушаје да отму храмове који припадају Украјинској православној цркви, која је под јурисдикцијом Московске патријаршије, јавила је РИА Новости, а преноси Србин.инфо.

grb_SPC

Његова светост патријарх српски Иринеј је у писму руском патријарху Кирилу и митрополиту кијевском и целе Украјине Онофрију поручио да осуђује неморално деловање присталица самопроглашене «Кијевске патријаршије», који потврђују да не припадају истинском православљу, саопштила је Руска православна црква.

Српски патријарх је истакао да су расколнике такозване Кијевске патријаршије одавно одбациле православне цркве и да они припадају православљу само по имену.

«Њихов презир према нормама хришћанског морала, спремност да мрзе, лажу и проливају крв је живо сведочанство тога», навео је патријарх Иринеј у писму.

Подсетивши на насиље према свештенству и парохијанима Успенског храма у селу Птичје, у Ровенској области, патријарх је навео да се православни Срби моле за њих да им Господ подари снагу да храбро прођу сва искушења.

«Ми узносимо своје молитве за оне који су постали жртве погрома и грубог насиља у том селу, за свештенослужитеље, који су пребијени у име Христа, за нашу несрећну браћу, које већ неколико дана море жеђу и глађу у њиховом храму, не дозвољавајући им да добију неопходну медицинску помоћ», истиче се у писму.

Патријарх српски је истакао да ништа мање узнемирење верника у Србији изазива недавни покушај непризнате Украјинске аутокефалне цркве да се отме Кијевско-Печорска и Почајевска лавра од Украјинске православне цркве, која је под Московском патријаршијом.

Патријарх Иринеј је навео да је целокупни православни свет Кијевско-Печорска и Почајевска лавра највеличанственије светиње.

«С негодовањем смо сазнали о намерама да се предају расколницима, које не признаје ниједна од светих православних цркава. Молимо се да Господ укрепи свету Украјинску православну цркву у подвигу исповедања Христа и да им подари снагу да се одупру насиљу и мржњи љубављу и трпљењем», истакао је спрски патријарх.

Раније је Украјинска православна црква, позивајући се на очевице, саопштила да су представници непризнате украјинске аутокефалне цркве, уз подршку екстремистичке организације «Десни сектор», напали вернике Успенског храма, тражећи да се храм преда под њихову јурисдикцију.

Очевици су тврдили да вернике нису пустили у храм, да су их тукли палицама и шипкама, бацали на њих Молотовљеве коктеле, прскали бибер-спрејом.
Извор:

Нема коментара:

Постави коментар