четвртак, 7. децембар 2017.

Tрибинa: „Два века затирања политичких неистомишљеника у Србији - Суочење и помирење“

Дана 6. децембра у јагодинској гимназији „Светозар Марковић“ у организацији Српске православне црквене општине јагодинске и Српске омладинске културне организације „СОКО“ организована је трибина „Два века затирања политичких неистомишљеника у Србији – Суочење и помирење“. Предавач на трибини је био историчар др Срђан Цветковић са Института за савремену историју Србије. Трибину је отворио архијерејски намесник белички отац Небојша Младеновић. У поздравном говору отац Небојша је нагласио како наш народ има један усуд који је код нас израженији него код других, а то су поделе. Такође, нагласио је да се Црква увек трудила да окупи свој народ и да је мотив за трибину био помирење свих сукобљених страна.


Др Цветковић је други пут у Јагодини. Он је истакао да је трибина коју је одржао 06. децембра у Јагодини, трибина о нашој прошлости али исто тако и о нашој садашњости. На трибини др Цветковић је говорио о протекла два века и учесталој пракси затирања политичких неистомишљеника у нас Срба. Кренуло се од убиства Карађорђа, преко политичких трвења у 19. веку, династичких и страначких сукоба, па кроз 20. век, диктатуру, сукобе комуниста са неистомишљеницима, тортуре, Голи оток. Др Срђан Цветковић је истакао да овакве трибине имају за циљ да се поразговара отворено о томе како нам се то не би поново догодило. Пре трибине др Цветковића сачекали су новинари са низом питања, а након трибине публика је имала прилику да госту поставаља питања. 


Сама трибина је била јако запажена и наишла је на велики одзив публике. Трибину је затворио професор историје Владимир Орбовић, члан Српске омладинске културне организације.Нема коментара:

Постави коментар