среда, 19. септембар 2018.

Трибина: Век од пробоја Солунског фронта


Ове јесени обележавамо један веома важан јубилеј – век од победе у Великом рату. Велики рат је био прекратница у нашој историји 20. века, а његова круна био је пробој Солунског фронта. Пробој Солунског фронта изнели су наши преци 15. и 16. септембра 1918. Сведоци смо да ове године, када с навршава век од тог славног пробоја у Србији није било званичног обележавања. Данас, после једног века питање важности Великог рата и победе у њему као да је скрајнуто. Није било званичног обележавања, а нико од званичника није се позабавио тим питањем. Остало је на нама као појединцима да се сећамо славних предака и да обележимо победу.



Чланови Српске омладинске културне организације „СОКО“ су у част стогодишњице пробоја Солунског фронта, у уторак 18. септембра организовали трибину под називом „Век од пробоја Солунског фронта“. Предавач је био Ђорђе Мамула, историчар. 



Трибина се одвијала у просторијама Народне библиотеке „Радислав Никчевић“ у Јагодини. Мамула је говорио о условима настанка Солунског фронта, о самом фронту и животу војника у првим борбеним редовима и пробоју који је одлучио о исходу рата. Говорио је и о самим ратним операцијам у тренутку пробоја фронта али и о онима које су уследиле када је српска војска кренула у ослобађање своје територије. Мамула је такође истакао да је Велики рат изузетно важан догађај за светску историју јер после 1918. више ништа није било исто ни за Србију, ни за Србе као народ, ма где они живели. Мамула је напоменуо да се након Великог рата однос снага у свету променио: Сједињене Америчке Државе су ушле на светску политичку сцену зеузеле простор који је настао слабљењем и исцрпљивањем колонијалних сила, Велике Британије и Француске; нестале су три царевине -Аустро-Угарска, Немачка и Турска и створиле су се нове државе у Европи, од којих је једна била и Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца. На крају је било речи о српским војничким гробљима на простору некадашњег Солунског фронта, која се данас налазе у Грчкој и Македонији и од којих је већина у јако лошем стању због немарности и неодржавања.



Трибином „Век од пробоја Солунског фронта“ и излагањем Ђорђа Мамуле, отпочела је серија предавања посвећених победи у Првом свестком рату коју ће организација „СОКО“ реализовати током јесени 2018. године.






Нема коментара:

Постави коментар