среда, 24. мај 2017.

Стање ћирилице у Јагодини-пример две улице

     Данас је дан словенске писмености, дан светих словенских апостола Ћирила и Методија. Они су око 862. или 863. године створили прву словенску азбуку - глагољицу, за потребе богослужења у Моравској. После смрти Ћирила и Методија немачко свештенство је успело да издејствује забрану словенског богослужења и да кнез Светоплук прогна ученике њихове. Ученици словенских апостола склонили су се на Балканско полуострво код бугарског цара Симеона (893-927) и српског кнеза Мутимира из династије Властимировића (851-891). На простору Бугарске настало је ново словенско писмо - ћирилица. У српским земљама ћирилица ће преовладати у 12. веку у време Немањића.
Ћирилица се ипак одржала и после пропасти српских земља у 15. веку. Занимљиво је да Османлије никад нису забраниле ћирилицу док то јесу урадили Аустријанци у пар наврата.

Ћирило и Методије доносе писменост Словенима
     После обнове српске државе почетком 19. века ћирилица се користи свуда, док се латиница нигде није користила. Са окупацијом Краљевине Србије у Великом рату, аустроугарске окупационе власти забрањују употребу ћирилице и једино писмо које се смело употребљавати била је латиница. Српски војници током ослобађања земље ломили су латиничне називе улица - симболе аустроугарске окупације. После 1918. године зарад мира у новој Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца ћирилица и латиница су постале равноправне. У социјалистичкој Југославији је однелу превагу латиница опет зарад мира са "браћом". Данас у 21. веку потпуну превагу однела је латиница највише због става да ћирилица није модерна. 

     Чланови Српске омладинске културне организације "СОКО" на дан словенских апостола Ћирила и Методија спровели једну анализу у две јагодинске прометне улице. Акција је спроведена у улицама Чочетовој и Стефана Првовенчаног. Анализа се састојала у бројењу ћириличних и латиничних назива радњи. У Чочетовој улици од 43 радњи и објеката само 5  је имало ћириличне називе, док се у улици Стефана Првовенчаног од 44 радњи и објеката на ћирилици налазило само 6 назива. Наше национално писмо је угрожено! Преокренимо и будимо поносни на нашу ЋИРИЛИЦУ!

Нема коментара:

Постави коментар