субота, 3. мај 2014.

Саша Недељковић: ИЗЛЕТНИЦИ ИЗ УНУТРАШЊОСТИ НА ЈАДРАНУ ПРЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА


После Првог светског рата   друштва као што су били Савез сокола и Јадранска стража  трудила су се да што више њихових припадника а посебно деце из унутрашњости летује на Приморју. Сем опоравка њихов циљ био је да излетници што боље упознају своју земљу и њену историју. Народ који је вековима живео раздвојено у више држава требало је да се упозна и зближи. Др. Миха Кабић истакао је да је значај градње соколских здравствених домова ,, уз плави Јадран, … у шумовитој Босни, у историјској Шумадији, … Тада  ће браћа и сестре са југа радо долазити на север а они са севера на југ, тада ћемо се међу собом боље упознавати а и упознати.” (1) Краљевина СХС увидела је значај железница за повезивање покрајина. Србија је са Босном и Приморјем повезана 1925. пругом Ужице-Вардиште. ЈДЖ је пустила у саобраћај први моторни воз на прузи уског колосека (колосек 0,760 м) Београд-Сарајево-Дубровник 20.7.1938. Због брзине од 40-50 км/ч био је познат у јавности као Луди Сарајлија. Док је парни воз Ћира релацију Београд-Сарајево-Дубровник прелазио за 24 часа, моторни воз прелазио је за 16 часова и 30 минута. (2)
Друштва су организовала излете и летовања. У листу ,,Народна Свијест” из Дубровника писали су 1925. о излетницима у Цавтату. Иза купалишта на ливади испод маслина разапели су своје шаторе скаути и планинке из Брчког и Сарајева  и Феријални Савез из Сарајева. Било је око 80 дисциплинованих младих гостију међу којима и  мале деце. Надзор над планинкама водила је госпођа Поповић, супруга ректора богословије. Остали су око 6 недеља. Били су очарани лепотом краја и љубазношћу домаћег становништва, са којим су долазили у додир и од кога су набављали храну.  Гости су наставили да долазе у Цавтат. Цавтат је био омиљено летовалиште феријалних колонија ђака и спортских удружења. (3)
Београдско Соколско Друштво ,,Матица” организовало је 1928. пут преко 90 чланова друштва у Ђеновић у Боки Которској. Соколићи су путовали возом до мора. Провели су један месец у табору под шаторима. Дане су проводили у вежби под ведрим небом уместо у соколани, у шетњи по обали, у утакмицама у веслању и пливању. (4) Јадранска стража је сматрала да ће боравак деце привући  њихове родитеље. Извршни одбор Јадранске страже одлучио је да пошаље предаваче да одрже предавања омладини у летовалиштима Јадранске страже. Предавали су о културно-историјским, геофрафским и привредним темама. Предавачи су посетили колонију из Сарајева у Сукошану и Будви, колонију из Крагујевца у Милни, из Београда у Макарској и Супетру и колонију из Осјека у Трпњу.(5)
 У Дубровник је 30. маја 1931. стигло посебним возовима преко 600 излетника Јадранске страже из свих крајева Јужне Србије (данас Македоније). Излетници су предвођени соколском и грађанском кумановском музиком (у живописној народној ношњи свога краја) у поворци дошли у град, поздрављени бурним пљескањем. Испред градске општине поздравио их је у име дубровачке Јадранске страже Душан Башић истакавши: „…доласком у древни славенски град обнављају оне везе, које су и у давној прошлости уско везивале стари слободни Дубровник са царским Скопљем.“ У почаст излетницима војна музика отсвирала је на Шеталишту Краља Александра бирани програм. Јадранска стража у Дубровнику овом приликом поклонила је певачком друштву „Вардар“ ловор вијенац са натписом „Јадранска стража у Дубровнику 30 V 1931. Српском Пјевачком Друштву „Вардар“ у Скопљу“. Излетници су продужили за Зеленику.(6)


Док су соколи организовали таборовања под шаторима,  Јадранска стража организовала је летовања  у својим домовима. Обласни одбор Јадранске страже из Бечкерека (Зрењанин) организовао је летовање у свом дому у Омишу у јуну, јулу и августу 1934. за 3 групе подмлатка од 177 чланова. Обласни одбор Београд приредио је са 100 чланова Ускршњи излет 1933. у Дубровник и Боку. Обласни одбор Београд Јадранске страже организовао је своје летовалиште у Савини (Мељине) у згради Лучке капетаније. У Савини је 1933. летовало 245 лица и то 179 ученика и 66 одраслих чланова. Зграду је морао да уступи Команди ратне морнарице. Организовао је привремено летовалиште јула и августа 1934. за 171 особу у згради Грађанске школе у Макарској. Управа летовалишта приредила је два излета и то први у Оребић и Корчулу а други у Бишево, Комину и Хвар. Академска секција из Београда летовала је у Супетру, а средњошколска у Макарској. Купила је имање у Бијелој за изградњу свог дома. Секција подмлатка Мјесног одбора Јадранске страже из Новог Сада летовала је у Башкој Води код Макарске. Обласни одбор Сарајево примио је 1933. на летовање 54 члана подмлатка а у 1934. 75 чланова подмлатка. Женски подмладак Јадранске страже из Сарајева (ученице сарајевских средњих школа) летовале су 1934. у дому у Будви. Биле су две групе, прва група од 40 ученица летовала је у јулу, а друга од 35 ученица у августу. Будва је одала пошту свом великану Стјепану М. Љубиши. Вође група упознале су омладину са Љубишиним делима и крвавом историјом краја. Ученице су виделе попрсје које је израдио уметник Долинар. Обласни одбор Јадранске страже из Новог Сада подигао је свој дом у Доброти. (7)
Тридесетих година 20 века на Приморје су све више почели да долазе туристи из унутрашњости. Јадранска стража у Дубровнику одржала је 23. маја 1937. своју редовну годишњу обласну скупштину, којој су присуствовали чланови управе као и делегати мјесних одбора Котора, Тивта, Баошића, Дубровника 2 (Груж), Корчуле и Блата на Корчули, те Повјереништава Цавтата, Велелуке и Суђурђа. Закључено је да се отвори преноћиште за чланове и подмладак Јадранске страже који из унутрашњости у великом броју силази на море. Закључено је да се омогући штампање књиге „Водић кроз Боку-Которску” од Петра Шеровића особитог познаваоца  и  писца  историје  Боке-Которске, у интересу туризма на Јадрану. (8)
Лист ,,Дубровник” пренео је из ,,Времена” крај чланка др. Обрада Симића о Цавтату : ,,…стигосмо најзад у лијепи, тихи и идеални Цавтат, у то прекрасно мјесто на нашем бисер Јадрану, гдје се сваки Београђанин и Србин одмах осјети као код своје куће, а поготову ја, који сам му са највећим задовољством вјеран већ 15 година … .” (9)
У листу ,,Дубровник” истакнута је рекордна посета Србијанаца 1939. : ,,Сва мјеста дубровачке околине, као и сам град, испуњени су великим бројем наших људи из Београда и Србије, који су дошли на своје Приморје да проведу љето. Сви хотели и ресторани углавном су испуњени туристима из источних крајева Југославије, а пред ,,Империјалом”, највећим и најелитнијим хотелом Дубровника, сваке вечери младост заигра и наша народна кола. Да нема ових домаћих туриста, осјетила би се велика празнина, јер страних гости има врло мало, а оних из Савске бановине и осталих западних крајева Југославије скоро никако.” Лист је потом констатовао : ,,И у овоме се види како Дубровник у свим гранама привреде, па и у унутрашњем туризму стоји у природној вези искључиво са источним, а не западним дјеловима наше државе.”(10) Нотар Иво Станош потврдио је ту чињеницу  у клерикално-мачековској „Народној Свијести” 1940. истакавши   „у Цавтату имали гости преко очекивања и то понајвише оних изван Хрватске”.(11)
Од 1925. ускотрачна пруга повезивала је Србију са Приморјем. Масовне организације у краљевини Југославији Савез сокола,  Јадранска стража, Скаути и Феријални савез трудиле су се да што више њихових припадника а  посебно  деце из унутрашњости летује на Приморју. Сем провода њихов циљ био је да излетници што боље упознају своју земљу и њену историју. Народ који је вековима живео раздвојено у више држава требало је да се упозна и зближи. Друштво Јадранска стража сматрало је да ће за децом доћи родитељи. И друге установе и друштва имале су своја опоравилишта на Приморју. Тридесетих година 20 века на Приморје су све више долазили туристи из унутрашњости. О томе је писао лист ,,Дубровник” који је поводом посете Србијанаца истакао да Дубровник стоји у природној вези са источним  деловима  Југославије.
Саша Недељковић
                             члан Научног друштва за историју здравствене културе Србије
Напомене :

1.Др. Миха Камбић, „Озледни фонд ЈСС.”, „Југословенски соколски календар”, Љубљана 1930, стр. 86;
2. Инг. Душан Д. Лончаревић, „Наше железнице“, Београд, 1939, стр. 39, 124, 126; Ајдин Февзија Брацо, „Од „Спахиног воза” до „Лудог Сарајлије”, „ZFBH info”,бр. 8 јануар 2009;
3.,,Из Цавтата”, ,,Narodna svijest”, Дубровник, 21. јула 1925, бр. 29, стр. 2; Др. Влахо Новаковић, „Мали илустровани водић кроз Дубровник и околицу”, издање Љубо Тошовић, Дубровник, стр. 39;
4. Драг. М. Јовановић, ,,Табор београдских Соколића на Јадрану”, ,,Соко Душана Силног”, Београд, 1928, стр. 178-180;

„Поход омладинским љетовалиштима Ј.С.”, „Јадранска стража”,  аугуст 1931, Сплит, бр. 8, стр. 217;
„Излет Јадранске страже из Јужне Србије“, бр.10, „Јадранска стража”, Сплит, стр.279, 6.октобар 1931;
„Јадранска стража“, септембар 1940, бр. 9, стр. 384; ,,Подмладак Јадранске страже на мору”, „Јадранска стража“, децембар 1934, бр. 12, стр.520, 523, „Јадранска стража“, Сплит; Извештај главног одбора Јадранске Страже за IV главну скупштину Љубљана, 6-8 IX 1935, Сплит, стр. 7, 8, 59, 60, 67
„Јадранска стража у Дубровнику“, „Дубровник”, бр. 17, Дубровник, 29 мај 1937, стр.5;
,,Цавтат као туристичко мјесто.”, „Дубровник”, бр. 27, 9 јула 1938, стр. 4;
,,Рекордна посјета србијанаца”, ,,Дубровник”, Дубровник, 19 августа 1939, бр. 33, стр. 3;
Нотар Иво Станош, ,,Садашњица  Цавтата”, ,,Narodna svijest”, Дубровник, 18 Рујна 1940, бр. 38, стр. 3;
ИЗВОР: СРПСКИ КУЛТУРНИ КЛУБ


Нема коментара:

Постави коментар